Hoe wordt een DaTscan gebruikt om de ziekte van Parkinson te diagnosticeren? (2024)

Het diagnoseproces voor iemand die met symptomen van de ziekte van Parkinson te maken heeft, kan de patiënt en zelfs zijn zorgverlener soms gefrustreerd maken vanwege het trage beoordelingstempo en de meerdere tests die nodig zijn om de aanwezigheid van de ziekte met vertrouwen te bevestigen. Meestal zal een neuroloog op zoek gaan naar specifieke bevindingen van lichamelijk onderzoek die klassiek zijn voor de ziekte van Parkinson, zoals rusttrillingen of stijfheid.

Hoe wordt een DaTscan gebruikt om de ziekte van Parkinson te diagnosticeren? (1)

Symptomen of tekenen van de ziekte van Parkinson zijn echter mogelijk niet duidelijk. De soorten tremoren die aanwezig zijn, kunnen bijvoorbeeld gemengd zijn en verschillende diagnoses suggereren. In onduidelijke gevallen zoals deze kan de zorgverlener het gebruik van een beeldvormend medicijn, DaTscan genaamd, en een SPECT-scan (single-positron emissie computertomografie) aanbevelen om beelden van de hersenen vast te leggen. Lees meer voor meer informatie over DaTscan, gevallen waarin het kan worden voorgeschreven en het proces voor het ondergaan van een SPECT-scan om de ziekte van Parkinson te diagnosticeren.

Wat is een DaTscan?

Een DaTscan is een beeldvormend medicijn, ook wel joflupane I 123 of fenyltropaan genoemd, dat fungeert als een radioactieve tracer voor dopaminetransporters in de hersenen. Dit medicijn is in 2011 door de FDA goedgekeurd. Het kan helpen de diagnose van essentiële tremor te onderscheiden van Parkinson-syndromen, zoals de ziekte van Parkinson of de ziekte van Parkinson.

Het medicijn wordt toegediend tijdens de SPECT-scan. Deze scantechniek verzamelt beelden van een bepaald gebied in de hersenen dat het striatum wordt genoemd, een cluster van neuronen (zenuwcellen) in de subcorticale basale ganglia van de voorhersenen. Het striatum helpt het transport van dopamine te vergemakkelijken.

DaTscan wordt in de bloedbaan van de patiënt geïnjecteerd en circuleert uiteindelijk naar de hersenen. De tracer hecht zich aan een molecuul dat wordt aangetroffen op dopamine-neuronen in het striatum, de dopaminetransporter (of DAT). De patiënt ondergaat vervolgens een SPECT-scan die een beeld zal produceren van de dopaminerge neuronuiteinden die beschikbaar blijven in het striatum.

Bij patiënten met de diagnose van de ziekte van Parkinson of parkinsonisme (meer in het algemeen verwijzend naar een aandoening die symptomen veroorzaakt die de beweging beïnvloeden zoals Parkinson dat kan), zal dit deel van de hersenen “donker” zijn. Dit duidt op het verlies van dopamine-bevattende zenuwcellen in de hersenen, een kenmerk van de ziekte.

In tegenstelling tot andere beeldvormende tests, beoordeelt DaTscan met SPECT-beeldvorming de functie van de hersenen, in plaats van de anatomie of structuur ervan. Bij de meeste beeldvormingstechnieken die worden gebruikt om de hersenen te visualiseren, zoals een computertomografie (CT)-scan of een magnetische resonantiebeeldvorming (MRI), zullen patiënten met de ziekte van Parkinson die geen beroerte of tumor hebben gehad, normale scans hebben. DaTscan en SPECT visualiseren echter specifiek tot welke capaciteit dopamine in de hersenen wordt gebruikt.

Doel van het testen

Bij de standaard klinische diagnose van de ziekte van Parkinson zal een neuroloog op zoek gaan naar vier kardinale klinische symptomen:

  • Bradykinesie (vertraagde bewegingen)
  • Tremor (zogenaamde “pil-rolling”, optredend in rust)
  • Stijfheid (stijfheid)
  • Houdingsinstabiliteit (gebogen houding met schuifelend lopen en risico op vallen)

Zodra is vastgesteld dat iemand deze motorische symptomen heeft die typerend zijn voor de ziekte van Parkinson, zal de zorgverlener waarschijnlijk een dopaminerge therapie voorschrijven. Deze medicijnen – zoals carbidopa-levodopa, ropinirol, pramipexol of rotigotine – behandelen het verlies van dopamine. Een positieve reactie op de therapie is een teken van de juiste diagnose.

Deze bevindingen van neurologisch onderzoek kunnen echter soms onduidelijk zijn. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld ook essentiële tremor ervaren, dit zijn tremoren die optreden tijdens beweging. Daarentegen is de tremor geassocieerd met de ziekte van Parkinson meestal langzamer, kan het lijken alsof iemand een pil in zijn holle hand rolt, en treedt met name op in rust. De DaTscan kan van pas komen in situaties als deze waarin symptomen elkaar overlappen.

Een zorgverlener kan een DaTscan ook aanbevelen aan een patiënt die geïnteresseerd is in intensievere behandelingsopties voor de ziekte van Parkinson, zoals het plaatsen van een diepe hersenstimulator (DBS), of andere interventies.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van DaTscan een vergelijkbare nauwkeurigheid heeft als een uitsluitend klinische diagnose in gevallen van vroege ziekte van Parkinson. Onderzoek wijst ook op een algemene toename van het vertrouwen in de diagnose bij artsen, wat ook een impact had op het klinisch management voor ongeveer 58% van hun patiënten.

Risico’s en contra-indicaties

De meest voorkomende bijwerkingen die verband houden met het gebruik van DaTscan zijn de volgende:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Droge mond
  • Honger
  • Gevoel van kruipende huid
  • jeuk
  • Uitslag

De mogelijke bijwerkingen van DaTscan zijn meestal minimaal en verdwijnen kort nadat de test is afgelopen. Er is ook een risico verbonden aan de stralingsblootstelling in de SPECT-scan, maar ook dit is minimaal. DaTscan wordt toegediend via een injectie, dus er is een theoretisch risico op een ernstiger infectie of zelfs een allergische reactie op de injectieplaats.

DaTscan en SPECT worden niet aanbevolen voor mensen met overgevoeligheid of allergieën voor jodium. DaTscan is ook geen goede optie voor mensen met een verminderde nier- of leverfunctie. Zwangere of zogende vrouwen worden gewaarschuwd, aangezien de effecten onbekend zijn en niet zijn geëvalueerd in een onderzoeksstudie, maar deze populaties zouden hoe dan ook een laag risico lopen op de ziekte van Parkinson.

Voor de test

Als een DaTscan de juiste test voor u is, zal uw zorgverlener deze naar eigen goeddunken voorschrijven. De DaTscan-injectie en bijbehorende SPECT-scan vinden meestal plaats op de afdeling nucleaire geneeskunde, of radiologie, van een ziekenhuis of op een polikliniek.

Dagen voorafgaand aan deze test kan uw zorgverlener u vragen om te stoppen met het gebruik van bepaalde medicijnen die de DaTscan-resultaten kunnen beïnvloeden. Doorgaans kunnen medicijnen die als dopaminerge therapie worden gebruikt, worden gebruikt. Specifieke dopaminerge stimulerende middelen die inwerken op het centrale zenuwstelsel kunnen DaTscan echter verstoren en dienen te worden stopgezet.

Uw zorgverlener kan u ook vragen om 48 uur voorafgaand aan het testen uw vochtinname te verhogen om de nieren te beschermen tegen de tracer. Het is ook het beste om alle metalen sieraden voor de scan te verwijderen.

Tijdens de test

Minstens een uur voor toediening van de DaTscan geeft de zorgverlener u een medicijn dat de hoeveelheid radioactief jodium van de DaTscan die naar uw schildklier gaat, zal verminderen. De DaTscan wordt dan in uw bloedbaan geïnjecteerd.

Tijdens de SPECT-scan wordt u waarschijnlijk gevraagd om ongeveer 20 minuten stil op uw rug te liggen. De SPECT-machine is groot en rond en zal de scans van je hersenen van boven je vastleggen terwijl hij rond je hoofd draait.

Na de test

De DaTscan is meestal een poliklinische procedure, dus u kunt daarna waarschijnlijk naar huis.

Na de DaTsan kan uw zorgverlener u vragen om uw inname van vloeistoffen te blijven verhogen om uw blaas regelmatig te legen gedurende de eerste 48 uur na de scan om de resterende tracer weg te spoelen en vrij te geven. Dit wordt natuurlijk door je lichaam afgebroken zonder blijvende effecten.

Resultaten interpreteren

Uw zorgverlener, of een gespecialiseerde neuroradioloog of nucleair geneeskundige, beoordeelt de beelden van de SPECT-scan. Bij abnormale scans zal het striatum donkerder lijken, wat wijst op het verlies van dopamine-neuronen, een kenmerk van de ziekte van Parkinson.

Hoewel deze beoordeling dient als een alternatieve diagnostische test voor mensen met atypische symptomen, heeft het gebruik van DaTscan helaas verschillende beperkingen:

  • DaTscans kunnen de ziekte van Parkinson niet onderscheiden van andere neurodegeneratieve parkinsonaandoeningen of andere diagnoses die van invloed zijn op de dopaminegehalten, zoals progressieve supranucleaire verlamming (PSP) of corticobasale degeneratie (CBD).
  • DaTscans worden momenteel niet gebruikt als voorbereidende tests om te screenen op de ziekte van Parkinson en kunnen alleen worden gebruikt als er al klassieke motorische symptomen aanwezig zijn.
  • De test wordt momenteel niet gebruikt om ziekteprogressie aan te geven of om aanvullende informatie te verschaffen die de verwachte respons op dopaminerge therapieën zou verduidelijken.
  • DaTscans leveren geen kwantitatieve bevindingen op en SPECT-scans kunnen alleen met het oog worden beoordeeld. De scan kan verkeerd worden gelezen, wat leidt tot een onjuiste diagnose.

Ondanks beperkingen, onthullen verschillende onderzoeken mogelijke rollen en voordelen voor het gebruik van deze test. Onderzoek suggereert dat het gebruik van DaTscan in een vroeg stadium van de ziektediagnose, voorafgaand aan dopaminetherapiebehandelingen, in de toekomst zowel kosteneffectief kan zijn als nuttige informatie kan opleveren voor onduidelijke symptomen die verband houden met de ziekte van Parkinson.

Voorlopige studies hebben mogelijke voordelen aangetoond bij het gebruik van DaTscan als screeningsinstrument bij patiënten met presymptomatische ziekte van Parkinson of bij patiënten met vroege, strikt hemi-parkinsonachtige bevindingen (symptomen die aan één kant optreden), maar verder onderzoek is nodig om de criteria hiervoor te bepalen screening. Er is nog geen betrouwbare manier om te bepalen welke populaties risico lopen op de ziekte van Parkinson en wie baat kunnen hebben bij een DaTscan als screeningsmethode.

Lopend onderzoek blijft het gebruik van DaTscan- en SPECT-scans onderzoeken als secundaire screeningsmethoden voor mensen met een risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson en als een methode voor het volgen van ziekteprogressie en striatale dopaminerge disfunctie bij patiënten die worden behandeld voor de ziekte van Parkinson.

In bepaalde gevallen kunnen symptomen of tekenen van de ziekte van Parkinson verwarrend zijn voor zowel de patiënt als de zorgverlener, wat leidt tot onzekerheid over de juiste diagnose. DaTscan die tijdens SPECT-scanning wordt gebruikt, kan een goed alternatief zijn om deze verwarring te verminderen. Houd er rekening mee dat, zoals bij elke medische test, DaTscans kunnen resulteren in valse positieven en valse negatieven. DaTscan heeft echter het potentieel om zowel u als uw zorgverlener in de juiste richting te sturen, waardoor de selectie van behandelingsopties wordt geoptimaliseerd. Als u denkt dat DaTscan een goede optie voor u kan zijn, praat dan met uw behandelaar om de klinische context en noodzaak van de test voor u te bespreken.

Hoe wordt een DaTscan gebruikt om de ziekte van Parkinson te diagnosticeren? (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6028

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.